S.A.S.H.

Rachel Song & Wang Qiaorou

In 2019, National Environment Agency of Singapore (NEA) reported that more than 160,000 tonnes of textile and leather waste were disposed of by Singaporeans, of which only 4 percent was recycled. Singapore’s only landfill at Semakau Landfill, is projected to run out of space in 2035 and will not be able to accommodate more textile waste in the near future. 

In an attempt to slow down the effects of fast fashion, S.A.S.H (swap and sass home) promotes upcycling movement and sustainable fashion to increase the lifetime usage of textiles. Youths are increasingly aware of the environmental implications of fast fashion and this has helped to expand the traction of upcycling into a growing trend amongst youths. The ease of accessibility and inexpensive nature of upcycling further expediate the growth. Through S.A.S.H, like-minded youths are empowered as they will have a dedicated platform to express their creativity and concerns for sustainability. The success of S.A.S.H will also lead to more support of the small local businesses that shares the same sustainable visions and have a passion for artisanal handmade craftsmanship.

Play Video

Video can only be played on non-mobile devices. 

Site Mapping

Mapping of textile along the stretch of Orchard Road. There are an abundance of clothing stores but few tailors and only 5 clothes recycling points, whereby there are tucked away in the corners of the clothing stores.

Model Tests

Form follows function. With the flexibility of a single element, differentiated spaces are created by varying the arcs and thickness of the ribbon strip. The process of crafting exploration models allows for immediate visual representation and aided the final form to be complex yet elegant.

Axonometric View

Images from Unsplash

Plan

Section

Visualisations

The open pavilion facing the entrance is a hangout spot for youths on weekdays and holds a clothes swapping event on weekends.

The pop-up street along the graffiti wall features products made by local small businesses on the rack-hammocks and pushcarts available.

The green space in between the food kiosk and the workshop studio is a potential spot for picnics and relaxation.

A cosy area tucked at the corner of the site for rest and relaxation, and facilitates conversations about sustainability through the post-its on the community wall.

The facade will be designed by the community through the collection of used plastic bags, where they will be deconstructed and stitched together.

We welcome feedback!

Do you like the project?
How old are you? (please don't lie)
What would you like to discuss?