Canopy Village

Benjamin Chong & Kyaw Htet Paing

Canopy Village re-imagines the notion of playgrounds, a space which is an intrinsic part of every child’s life, not for young children, but for young adults. As children grow up, they lose the need to move around using both hands and feet, crawling and climbing, as they start to rely on their legs to walk. Canopy Village aims to bring back the childlike experiences of exploring space in three dimensions.

By traversing these outgrown but familiar play spaces, individuals are encouraged to remove themselves from a sense of time and place, and recall their childhood experiences, while creating new ones. Just as playgrounds are social nodes for children, Canopy Village hopes to be a flexible meeting point which invites youth to participate in creative exploration and shaping a community identity.

The design incorporates rigid scaffolding frames, a commonly overlooked element of Singapore, with soft climbable netting, to create an undulating landscape inviting all to explore.

Video can only be played on non-mobile devices. 

Modules

1. Modules
Three unique net shapes within a fixed 2.5m x 2.5m x 2.5m scaffolding frame
2. Actions
5 basic actions
3. Sub-assemblies
Three net shapes combined together in various sub-assemblies, each designed to encourage two out of five actions, sitting, crawling, walking, climbing and jumping.
3. Sub-assemblies
Further interconnected to create a web of paths and spaces, allowing for many possible routes.
Previous
Next

Programmes

In arranging the programmes, the design first identified the location of the existing trees and their canopy cover. These shaded spaces would be ideal for relaxing away from the hot sun. Next, access points into the site were located and existing circulation paths drawn, to understand key spaces and routes. Subsequently, a series of activity nodes were plotted in accordance to the canopy cover and circulation, with the large group activity (red) spaces towards the center of the site, and the small group spaces (blue) towards the edges, under shade. Finally, these nodes were translated into usable programmes, with the large activity nodes focusing on a particular theme, from skating and public performances to recreation and food. These nodes are supported by ancillary spaces, such as flexible seating and viewing galleries. Lastly, a skatable loop connects Somerset Skate Park with Canopy Village, encouraging youth to move throughout the Youth Park to play and rest. This systematic approach in laying out the programmes allows for Canopy Village to create vibrant and active social spaces, with a variety of activities and experiences. 

1. Existing Canopy
2. Circulation
3. Nodes
4. Programmes
Previous
Next

Site Aggregation

Using the programmatic arrangement derived from the site context, the modular sub-assemblies are placed in clusters around the site. A general flow is established, linking adjacent clusters with progressively changing motions, from crawling, to walking, to climbing and jumping. This overall flow allows for a curated progression throughout the site, without dictating any specific route for people to follow. These clustered spaces are then supported by resting spaces (various shades of blue), which do not have a define route, but instead encourage people to sit atop the structure and view Somerset from a different perspective.

1
2
3
4
Previous
Next

Plans

First Storey Plan
Second Storey Plan
Roof Plan
Previous
Next

Sections

Unique Spaces
Canopy Village aims to provide a diverse range of spaces, both along the ground and into the air. Horizontally connected spaces, as shown in the sections, transition from active and noisy towards the north, to quieter and relaxed towards the south. This was done in consideration to the many residential developments along Devonshire Road, which are very near the site. The vertical connection around the site allows for a new plane of circulation, and encourages youth to find their own space among the canopy, to play, study or relax. The porous nature of the modular scaffolding and nets allow for people to distance themselves away from the crowd, while also allowing visual connectivity throughout the site.

Previous
Next

Flexi Seat Modules

Reconfigurable Seating
Another key element within Canopy Village is the combination of food and play spaces. The same scaffolding module used in the main structure is also found in the flexible seats, which are also made of the same net material. By hooking parts of the net onto the frame, a swing seat which can accommodate one person and transform into a hammock or a bench to seat more. These seats can also be connected with a table to for flexible dining spaces, for the office lunch crowd in the day, or for social gatherings with music under the night sky.

Construction Details

Anchoring Modules

Axonometric View

Visualisations

View from entrance

Passers-by stop for a snack at the food stall

View from canopy net

Day-time view of the Youth Square artists’ market

View from Foodie Square

View from the bus stop

View from Devonshire Road

View from flexi seats

Night-time view of the Youth Square silent bands performance

View of overhead bridge

We welcome feedback!

Do you like the project?
How old are you? (please don't lie)
What would you like to discuss?