Restorative Architecture: Tanjong Pagar Railway Station and High Density Vertical Shophouse

Home / Architectural Intelligence / Architect's Studio Talk / Restorative Architecture: Tanjong Pagar Railway Station and High Density Vertical Shophouse

This lecture is presented by Associate Professor Yeo Kang Shua, Assistant Professor Peter Ortner and Senior Lecturer Daniel Whittaker

Part I: Tanjong Pagar Railway Station

As technology advances our means of documenting and representing heritage buildings, it also creates new opportunities for architects to design intelligently in relation to the heritage context. In this presentation, Assoc Prof Yeo Kang Shua and Asst Prof Peter Ortner will share on technological disruptions in architectural design and heritage, with an emphasis on how SUTD prepares its students for the rapid change in this field. Examples of student work from the recent Tanjong Pagar Railway Station studio will provide compelling examples of how we use technology every day at SUTD ASD. In this architecture studio, our students imagined future scenarios for Singapore’s Tanjong Pagar Railway Station. We constructed a virtual representation of the station using the precision of LIDAR- scanned data sets and leveraged the virtual reality environment to test the perceptual possibilities of new design interventions. Immersive multi-sensory VR experiences allowed us to express ideas for a new pop-up transport museum at the historic Railway Station. By carefully controlling the VR environment we were also able to make informed choices between design options, selecting those which harmonized best with the heritage environment.

Part II: High Density Vertical Shophouse

Senior Lecturer Daniel Joseph Whittaker will share on adaptive reuse in architecture specifically considering the shophouse/rowhouse buildings. Examples from the recent Vertical Shophouse studio will showcase the variety of solutions possible when considering such buildings.

Students could choose to deal with shophouses from three different urban areas: Singapore, Malacca and Chicago where long, linear row-house configurations are commonly found. While considering the high-density nature of these areas, students designed a variety of programmatic adaptations. They designed solutions for vertical adaptations that were dynamic and courageous as they push the boundaries of what architecture allowed within such constraints.

2021-02-08T13:03:21+00:00Categories: Architect's Studio Talk|